Land of the free

Megchel, jij denkt niet dat Trump dementeert, maar je hoopt het, dan kun je nog medelijden met hem hebben en goede zorg voor hem organiseren (Obamacare!). Maar jij en ik weten wel beter. Types als Trump bestaan nu eenmaal, maar ik had het tot voor kort niet voor mogelijk gehouden dat zoiets ooit in het Witte Huis zou belanden. Over welke types hebben we het dan? Er is in de Verenigde Staten onderzoek gedaan naar wat Trump-stemmers nu eigenlijk drijft, en de resultaten zijn, vind ik, verontrustend.

Een veelgehoord geluid is, dat economische achterstand een grote rol speelt. De typische Trump-kiezer zou een vertegenwoordiger van de blanke arbeidersklasse zijn uit de vergane industriegebieden en de verpauperde mijnstreken, slachtoffers van de globalisering. Echter, de Trump-stemmer heeft een modaal inkomen van $72.000 (de Clinton-stemmer $61.000) en zwarte Amerikanen en latino’s hebben massaal op de Democraten gestemd. Economische motieven lijken dus geen hoofdrol te hebben gespeeld.

Adam Serwer stelt in zijn artikel “The Nationalist’s delusion” in het tijdschrift “The Atlantic” *) dat als iets de Trump-stemmers verbond, dan was het wel hun blanke identiteit. Als je de blanke bevolking verdeelt in vijf inkomensklassen, hadden de Trump-stemmers in al die categorieën de overhand, van arm tot rijk. “Trump won de witte stemmers op elk klasse- en inkomensniveau. Hij won de arbeiders, hij won de managers, hij won de bezitters, hij won de meedogenloze zakenlieden. Dit is geen coalitie van de werkende klasse, maar een nationalistische coalitie.” Het grootste aandeel blanke Trump-kiezers was te vinden in de middenklasse, met een jaarinkomen tussen $50.000 en $100.000. Geen slachtoffers van globalisering, toch?

“De specifieke dissonantie van het Trumpisme – pleiten voor discriminerend, zelfs hardvochtig beleid gecombineerd met heftige ontkenning dat dergelijk beleid racistisch gemotiveerd is – bevat de emotionele kern van zijn aantrekkingskracht. Het is de meest recente uiting van een interne tegenspraak die zo oud is als de Verenigde Staten, een samenleving gesticht door slavenhouders op het principe dat alle mensen gelijk geschapen zijn”.

In feite stelt Serwer, dat racistische sentimenten de doorslag hebben gegeven bij de verkiezingsoverwinning van Trump. Voor sommigen mag dat oud nieuws zijn, voor anderen nepnieuws, ik vind het vooral slecht nieuws. Ik weet dat racisme letterlijk overal op de wereld voorkomt, maar nu lijkt het erop dat door één van de westerse democratieën als politiek systeem is omarmd. Veel ongelijkheden en onrechtvaardigheden, die de VS langzaam maar zeker leek weg te werken, worden nu weer teruggehaald en ingevoerd. En ik kan me al een tijd niet aan de indruk onttrekken, dat het afbreken van het de maatregelen van de vorige president ook iets met zijn huidskleur te maken heeft. Zwart beleid moet weer wijken voor wit beleid, zoiets.

Ik heb een tijd gedacht: weten die Amerikanen wel wat ze zichzelf hebben aangedaan, met deze president? Maar blijkbaar is dit wat er komt bovendrijven in the land of the free: een hork met een king size ego. Het was al een derde-wereld-land, en het wordt alleen maar erger.

*) Voor de liefhebbers: https://www.theatlantic.com/politics/archive/2017/11/the-nationalists-delusion/546356/, geciteerd in de “Trump Weekly” van 24 november 2017 van NOS-correspondent Arjen van der Horst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.