Zeep

Vorige week hield ik mijn QR- code voor de scanner bij de ingang van een restaurant. Hij werd niet geaccepteerd. Oh ja, dacht ik, dit is mijn internationale code, ik moet natuurlijk de Nederlandse hebben. Maar die werd ook niet geaccepteerd. Het was namelijk niet zozeer een scanner, zag ik toen, als wel een zeepdispenser. Benieuwd hoelang het nog duurt voor ik opgenomen word. Mijn vriendin denkt dat het al had gemoeten.

De Voice sensatie, met alles wat daar op volgde, tot en met de capriolen van mijn aanbeden idool vroem vroem Overmars, toonde opnieuw aan dat meisjes en vrouwen nog altijd als vanzelfsprekend geacht worden tijd en energie te steken in het afhouden van ongewenst gedrag, tijd en energie in het zich teweerstellen tegen opdringerigheid en stalking, tijd en enrgie in het doen van aangifte, tijd en energie in het ondergaan van politieverhoren, tijd en energie in het beschrijven van allerlei pijnlijke d├ętails ten overstaan van, in mijn eigen ervaringen uitsluitend mannelijke, agenten, tijd en energie tenslotte in het mentaal overeind blijven bij het onvermijdelijke victim blaming en het inhaerente eigen-schuldgevoel.

Het zou fijn zijn als er nu eindelijk een bewuste cultuuromslag op gang kwam naar jongens en mannen die als vanzelfsprekend worden geacht tijd en energie te steken in verantwoordelijk gedrag. Dat mis ik mijn hele leven al, toch wel getekend door akelige ervaringen (beschreven o.a. in Katjes en Mawembe S.). Sinds #metoo lijkt er nu een begin van anders denken te ontstaan. Er zit wel veel ruis in al die meldingen en wat mij betreft daagt pervers kleed- en flirtgedrag wel degelijk uit tot grensoverschrijdende reacties, maar die kern van een cultuur waarin vrouwen almaar als vanzelfsprekend bezig moeten zijn met het anticiperen op en het verwerken van de gevolgen van zogenaamd natuurlijk jagersgedrag mag toch eindelijk wel eens echt aangepakt.

De intussen overbekende doorgestreepte slagzin ‘protect your daughter’ gecombineerd met het motto ‘educate your son’ vat het probleem treffend samen. Opvoeding en onderwijs, zo eenvoudig is het.

Onze cultuur behoeft een zeepdispenser.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.