Nou breekt mijn klomp

Ik lees, dat er mensen zijn die naar het wildreservaat van de Oostvaarders Plassen gaan om daar die arme dieren bij te voederen. Want het is zo koud, en er is weinig eten te krijgen voor de beesten, en het is een schande dat “ze” dat laten gebeuren. Dus gooien ze balen hooi over het hek om aan deze schande een einde te maken. Degenen die dat reservaat beheren drukken iedereen op het hart om niet bij te voederen. Dat verstoort het evenwicht. ‘s-Zomers bouwen de dieren een reserve op, waar ze ‘s-winters op kunnen teren. En natuurlijk zijn er dieren die de winter niet overleven, maar dat hoort bij de natuur. Bijvoederen is niet alleen onverstandig, het is ook verboden. Wie het toch doet is in overtreding en kan beboet worden. Dat is dus ook al een paar keer gebeurd.

Wat ik nou niet begrijp is waar die bijvoeders zich mee bemoeien. Het is hun park niet, ze gaan er niet over. Het wordt beheerd door mensen waarvan toch mag worden aangenomen dat ze weten wat ze doen. Die boze bijvoeders, weet je wat dat voor mensen zijn? Veeboeren! Nou vraag ik je. Alsof veeboeren verstand van wilde dieren hebben! Alsof ze überhaupt weten hoe ze met dieren moeten omgaan. Dieren zijn voor de vee- en pluimveesector productiemiddelen. Ze worden in mega-stallen en legbatterijen gehouden voor de opbrengst. Hun leven is er dan ook naar, meestal hebben ze geen leven.

Ik heb boeren wel eens het argument horen gebruiken, als er weer eens kritiek op de sector was, dat ze een eerlijk bedrijf runnen en een eerlijk product leveren. Maar intussen weten we wel beter. Ik hoor al een tijdje niks meer over die geconstateerde fraude, weet je nog: meerdere kalveren aan één koe toeschrijven, zodat je meer beesten kunt houden dan is toegestaan. Toen Carola Schouten ervan hoorde was ze heel boos, en daarna hoorden we er niks meer over. Misschien komen er nog maatregelen of sancties, maar ik neem aan dat ze het weer zoveel mogelijk in eigen gelederen willen houden. (Ssssst, niet over lullen, het waait wel weer over). Of zullen we het nog eens over de fipronil hebben?

Wordt het niet eens tijd om die hele veehouderij-sector op te doeken? Ons land is gewoon te overbevolkt geworden om er ook nog een veestapel en een pluimveestapel op na te houden. Nederland is vol. Als er hier en daar wat koeien, varkens en kippen zouden worden gehouden, zou dat geen probleem zijn, maar als het zo intensief gebeurt, is het zeer belastend voor het milieu. Die grote aantallen beesten schijten het hele land onder. We zijn in ons land eeuwen lang van de landbouw en de veeteelt geweest. Daar was ook genoeg plek voor. Maar moet dat de komende eeuwen ook zo blijven? Daar is nu geen plaats meer voor.

Ik ben er niet tegen dat we vlees en eieren eten, maar dat hoeven we in Nederland toch niet zelf te blijven produceren? We kunnen in Europa veel beter een taakverdeling afspreken. Als anderen ons nou vlees en eieren leveren, leveren wij hen iets waar zij wat aan hebben, bijv. scheepvaart of ICT of deltawerken, zoiets. Misschien noem ik hier de verkeerde voorbeelden, zoveel kijk heb ik er niet op, maar een taakverdeling op basis van onderlinge afspraken zou mij wel aanspreken. Dat is vast niet eenvoudig, maar je bereikt meer als je samenwerkt dan wanneer je ieder voor zich allemaal met hetzelfde bezig bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.