Bagger hoort bij democratie

De democratie inruilen voor een meritocratie? Een grapje, begrijp ik. Maar waar ik wel met je meevoel is je voorkeur voor competente types. Ik zie ook het liefste parlementsleden en bewindslieden met een de nodige bestuurlijke ervaring en resultaten waar die ervaring uit blijkt. Een raad van oude wijzen? Waarom oud? En je noemt vooral mannen als voorbeeld. Als ik ook een paar voorbeelden mag noemen: Sharon Dijksma, Lilianne Ploumen, Mariëtte Hamer, Gerdi Verbeet, Agnes Jongerius, Nebahat Albayrak (mijn grote favoriet), Ahmed Aboutaleb, Job Cohen. En hij kan niet meer benoemd worden, maar ik noem toch ook nog even Eberhard v.d. Laan.

Waarom noem ik nou net deze mensen? Omdat ik het tot voor kort niet voor mogelijk had gehouden, dat een politieke partij die al vele jaren prima bestuurders levert in één klap zo ongeveer kan worden weggevaagd. En tegelijk zien we dat pakweg 15% van de kiezers zijn stem geeft aan een fractie (het is geeneens een partij) die niet alleen tot nu toe niets gepresteerd heeft maar de ondemocratie als het ware uitdraagt als het leidend principe. Ik meen je verzuchting en je tweestrijd goed te kunnen begrijpen.

Maar er is ook wel wat aan de hand met de PvdA. C. heeft, omdat zij niet meteen wist wat ze zou stemmen, de gemeentelijke kieswijzer geraadpleegd. Bij ons doen 7 partijen mee aan de gemeenteraadverkiezingen, waarvan 6 landelijke en 1 lokale. De partijen waar C. nooit op zal stemmen werden meteen weggestreept natuurlijk, maar de PvdA viel af omdat die niet duidelijk kan maken waar die voor staat. Een vaag verhaal. En zo schijnt het er landelijk ook voor te staan. De PvdA is niet weggevaagd omdat ze in het kabinet zaten, maar omdat ze geen aansprekend verhaal meer hebben, niet landelijk en niet lokaal. Er zijn goede lokale uitzonderingen, maar dat is niet voldoende. Ik mag toch hopen dat de PvdA weer opkrabbelt, we gaan het zien.

Laat ik het als volgt voor je samenvatten: bagger hoort bij democratie, jij en ik horen niet bij de bagger.

Misschien laat ik hier een tegeltje van maken.

Eén gedachte over “Bagger hoort bij democratie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.