Kies wijzer, kies raad

Ugbaad Kilincci, een 30-jarige Somalische met een hoofddoek, woont al sinds haar eerste in Emmen. Ze voelt zich Emmense en zet zich graag in voor het dorp. Daarom voert ze als kandidaat-raadslid campagne voor de PvdA, waarbij ze deze week kort samengevat als volgt werd bejegend:

“Ga terug naar je eigen land, zwarte piet, haal de kopvodden van je kop af, dat hoort hier niet thuis, zwarte aap”.

Het aloude streven van de PvdA om de minst bedeelde lagen van de bevolking onderwijs, kunst en cultuur te brengen heeft geleid tot grote welbespraaktheid op Twitter en al even bloemrijk taalgebruik op straat.

Derhalve, nu het doel zo succesvol is voorbijgeschoten, lijkt mij dit een goed moment om de parlementaire democratie te vervangen door een meritocratie. Het volk legt zijn beslissingsbevoegdheid in handen van een politieke elite, een raad van wijze mensen, die regeert op basis van individuele verdiensten. Afkomst, bezit, ras of geslacht, het doet er niet meer toe. Alleen bewezen geschiktheid telt. En leeftijd. Ze moeten wel boven de zestig zijn.

We stoppen er mensen in als Jan Terlouw, Geert Mak, Prinses Beatrix en Kees van Kooten. Eigenlijk heb ik als het om het landsbelang gaat meer vertrouwen in Wim de Bie, maar je gunt die andere drie toch ook een verzetje. Er moet nog even worden nagedacht over wie voornoemde verdiensten precies vastelt en hoe, maar dat komt goed. Ik kan dat misschien het beste gewoon zelf doen.

Een raadgevend referendum hoeft dan ook niet meer, want we hebben al een raad. Alleen morgen nog één keer, om het af te leren. En die ene keer stem ik vóór, want oud, maar der dagen nog lang niet zat. Jouw overwegingen aangaande de slapsleepwet deel ik volledig. Onze privacy stelt inderdaad nu al niks meer voor, terwijl onze veiligheid toch nog redelijk gewaarborgd lijkt. Zonder veiligheid heb je niks aan privacy, zonder privacy is veiligheid nog steeds een groot goed. Het liefst heb je natuurlijk allebei, maar dat is echt een allang gepasseerd station. Ik bedoel als zelfs de kassière bij AH al roept ‘hé, een scharrelkipje, past dat wel in jouw profiel?’, wat zeuren we dan nog over de AIVD?

Afgelopen zondag heb ik het verkiezingsdebat via onze plaatselijke tv gevolgd. Het duurde twee uur en pookte het vuur onder mijn tweestrijd nog eens extra op. De man van het CDA was helder en concreet, zijn partij aantoonbaar hecht in de gemeenschap geworteld. De man van de PvdA was breedsprakig en vaag, zijn partij almaar waziger in nevelen gehuld.

A. zegt dat ze bij afwezigheid van Groen Links dan misschien toch maar op het CDA gaat stemmen. Ik zei dan ga ik bij je weg. Toen zei zij, de voors en tegens van zo’n situatie toch nog langer dan verwacht overwegend: ‘zo’n stemming is geheim, dus ik zeg het gewoon niet’.

Straks nog maar eens weer een keer het Kieskompas Wijchen invullen.
Net zolang tot het eindelijk mijn partij als onbetwiste winnaar aanwijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.