Hoofd, hart en haar

GL meer hoofd dan hart, SP meer hart dan hoofd, en PvdA met de handen in het haar: ik vind dit een tamelijk rake typering. Het zijn inderdaad maar accentverschillen. De PvdA is wel links, maar ik blijf die partij associëren met de traditionele sociaaldemocratie van Joop den Uyl en Wim Kok. Misschien is dat niet terecht, maar het is die partij nog niet gelukt tot mij door te dringen als een moderne op de toekomst gerichte partij, en dat is nu eenmaal wat ik belangrijk vind. Ik heb al meermalen gelezen dat GL en PvdA zo veel op elkaar lijken, dat intensieve samenwerking of zelfs fusie overwogen zou moeten worden. Ik kan me niet voorstellen dat dat gaat gebeuren. Niet omdat het een slecht idee is, maar omdat zoiets voor een politieke partij nu eenmaal ingaat tegen waar je constant mee bezig bent: jezelf profileren en van anderen onderscheiden. Opgaan in een andere partij is nog veel moeilijker dan over je eigen schaduw heen springen.

Eind vorig jaar overigens vroeg in onze gemeente de lokale PvdA aan de lokale GL of wij belangstelling hadden voor een samen optrekken, in één of andere vorm. Nu moet je weten dat het sociale, het linkse en het democratische gehalte van de PvdA bij ons in het dorp zeer gering is. In de gemeenteraad heulen ze voortdurend met de rechts oppositie. De oudere bestuurders in mijn partij bevestigen dat beeld: bij ons heeft de PvdA een links programma, maar ze stemmen rechts. Ik moet bij het optreden van onze PvdA regelmatig denken aan Statler en Waldorf, de twee bejaarden die in de Muppetshow alles wat ze zien en horen volledig afzeiken, vanaf een veilige plek aan de zijlijn. Wij hebben het aanzoek dus ook maar afgewezen.

Intussen heb ik alweer een column naar de krant opgestuurd. Het gaat deze keer over iets dat deze week bij ons in de gemeenteraad speelt: de warmtetransitie, oftewel: wanneer gaan we van het gas af. Ik geef je hier de integrale tekst:

Er wordt door veel partijen hard gewerkt aan de voorbereiding van de energietransitie, maar het is een traject van lange adem

In 2019 presenteerde het kabinet het Klimaatakkoord. Nederland gaf hiermee invulling aan de internationale klimaatafspraken van Parijs. Daarin maakten 195 landen afspraken om de CO– uitstoot te verminderen en zo de wereldwijde temperatuurstijging tot 2o C te beperken. In het Klimaatakkoord staat ook dat dertig regio’s onderzoeken waar en hoe ze duurzame energie grootschalig kunnen opwekken. Iedere regio legt dit vast in een eigen Regionale Energie Strategie (RES). Holland Rijnland, waar Voorschoten deel van uitmaakt, is één van die dertig regio’s. Dertien gemeenten, twee waterschappen, de provincie, de netbeheerder en andere partijen maken plannen om in 2050 energieneutraal te zijn. 

In april verscheen de laatste versie van de RES. Daarin staat dat zo’n 88% van de uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door energieverbruik, vooral in de gebouwde omgeving: woningen, kantoren, scholen, ziekenhuizen etc. Ook de mobiliteit kost veel energie, circa 30%. Het is dus vooral het energieverbruik dat moet veranderen. De strategie om energieneutraal te worden bestaat uit vier onderdelen: energiebesparing, electriciteit opwekken via zonnepanelen, zonnevelden en windturbines, schonere en slimmere mobiliteit (zoals electrisch rijden) en gebruik maken van duurzame warmtebronnen. 

Voor dat laatste wordt onderzocht of kan worden aangesloten op WarmtelinQ. Dat is een ondergrondse transportleiding voor warm water, die door de Gasunie in samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam wordt aangelegd. Via die leiding wordt restwarmte uit de Rotterdamse haven gebruikt om huizen en bedrijven in Zuid-Holland te verwarmen. Die restwarmte is afkomstig van industrieën en afvalverbranding in het havengebied. Nu blijft die restwarmte ongebruikt, maar via WarmtelinQ kan die over een groot gebied worden verspreid en kunnen huizen en bedrijven op dat net worden aangesloten.

Het college in Voorschoten wil met Leiden, Katwijk, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude samenwerken om aansluiting te zoeken bij WarmtelinQ. Die samenwerking is nodig, simpelweg omdat Voorschoten de warmtetransitie niet in zijn eentje kan organiseren. Het is een complexe en langdurige operatie, die alleen samen met anderen kan worden aangepakt.

Ik kreeg trouwens de laatste tijd de behoefte om alles wat ik publiceer onder de vlag van GroenLinks bij te houden, beter gezegd: bij elkaar te zetten. Hoe kan dat beter dan in een blog? Ik heb dus een nieuwe website in elkaar geschroefd, op de plek waar vroeger het Wijchers Bos prijkte. Het is allemaal te zien op fonslemmens.nl/publicaties. Ik heb alle blogs van een categorie voorzien, zodat je makkelijker kunt zoeken, en ik heb er foto’s bij geplaatst, om het geheel wat appetijtelijker te maken. Veel van wat daar staat heb je al eens gelezen, omdat het ook in onze duoblog staat. Een paar langere artikelen heb je denk ik nog niet gezien, die heb ik gepubliceerd in het kwartaalblad van onze GL-afdeling.

Ik begrijp dat mijn opruimacties jou in de problemen hebben gebracht, maar ik zal het maar ronduit zeggen: ik ga er gewoon mee door. Ik moet wel, want toen mijn moeder enkele maanden geleden kwam te overlijden, is een deel van haar huisraad en de hele administratie bij mij terecht gekomen. Ik heb alles maar zolang ergens in huis neergezet en -gelegd, maar het moet een keer opgeruimd worden. Ik verwacht allerlei oude herinneringen tegen te komen. Enig idee wie dit is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.