Foebele

Of ik van voetbal houd? Ik kan genieten van een spannende wedstrijd tussen twee teams die aan elkaar gewaagd zijn, bestaande uit spelers die het ene na het andere kunststukje met de bal uithalen, goed met elkaar samenspelen, en het geheel afgeronden met een stuk of wat schit-te-ren-de doelpunten. Maar hoe vaak krijg je zo’n wedstrijd te zien? Bijna nooit. Tot die conclusie kwam ik decennia geleden, het zal ergens in mijn studententijd geweest zijn. Daarvóór keek ik naar elke wedstrijd, omdat het zo hoorde. Mijn vader keek elke zondag naar Studio Sport, ik keek vanzelf mee, en dan kreeg je samenvattingen te zien van de wedstrijden in de competitie. Belangrijke wedstrijden zoals interlands werden in zijn geheel op TV uitgezonden, meestal op woensdag, als ik mij goed herinner.

Maar ik ben het kijken naar voetballen (in de strips van Haagse Harry consequent foebele genoemd) steeds saaier gaan vinden. Tijdverlies. Je ziet zelden een echt geweldige wedstrijd. Ik denk dat dat komt door het geld. Money is the root of all evil en het heeft ook het voetbal verpest. De financiële belangen bij het winnen of verliezen zijn zo groot geworden, dat een potje herrschaftsfrei voetballen alleen nog maar te bezichtigen valt bij de FC Rijnvogels in Katwijk, maar wie wil er nou naar Katwijk, zoals je terecht opmerkte.

Profvoetbal en sport hebben niets met elkaar te maken. Het geld heeft het sportieve element uit het voetbal gehaald. Een voetbalwedstrijd is al lang niet meer een sportieve krachtmeting, maar een aaneenschakeling van kleine en grote overtredingen van voetballers die vooral elkaar proberen uit te schakelen. Elke wedstrijd wordt voortdurend onderbroken door vrije trappen. Hoeveel interland-wedstrijden worden gespeeld zonder gele of rode kaart? Ik houd het niet bij maar ik denk dat het nauwelijk nog voorkomt. Spelbederf is de norm geworden.

Ik zit dus al vele jaren met de rug naar voetbalwereld en ik wil niet weten wat daar gebeurt. Ik hoor natuurlijk wel eens wat. Zo schijnt FC Twente gedegradeerd te zijn. Erg hè, maar niet heus. Maar ik zou niet één speler van Ajax of Feyenoord kunnen noemen, laat staan van FC Twente. Weet je wat ik nog erger vind dan voetbal? Mannen die in groepsverband met elkaar praten over voetbal. Daar zijn zelfs TV-programma’s over. Je gelooft me misschien niet, maar het is echt zo, ik heb het zelf gezien. En weet je waar die mannen dan over praten? Over voetbal, dus eigenlijk over niks, het valt allemaal in de categorie “gelul van een dronken aardbei”. Wij hebben gelukkig een TV met een anti-Gijp-chip: als de kop van Gijp in beeld komt, schakelt de TV automatisch binnen 0,5 seconden over naar een andere zender. Het kostte een paar centen, maar gijploos kijken is wel wat waard.

Ik heb inderdaad niets met sport, maar ik snap het belang van lichaamsbeweging. Mensen halen dat vaak door elkaar. Sporten is gezond vanwege de lichaamsbeweging, is de redenering, terwijl die twee zaken niets met elkaar te maken hebben. Als je maar genoeg beweegt blijf je wel gezond, sporters lopen om de haverklap bij de dokter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.