Het moet niet te politiek worden

Volgens mij had ik een spoedige reactie op je laatste blog in het vooruitzicht gesteld. Dat is dus niet gelukt. En dat is niet omdat we de garage hebben opgeruimd. Wat trouwens een geweldig goed geslaagde actie is geworden. Je bewaart al gauw dingen met als argument: je weet maar nooit of je het nog eens nodig zou kunnen hebben. En jaren later heb je er nog steeds niks mee gedaan. Dus weg ermee: dakpannen, de rollator van tante Bep, een oude TV, een parasol, een droogmolen, planken, latten, staven en lege verhuisdozen. We kunnen nu zelfs rondlopen in de garage zonder ergens over te struikelen. En we hebben ons eigen milieu-eiland ingericht, met aparte afvalbakken voor papier, glas, plastic en de rest. En jij Linie, scheid jij wel genoeg?

Maar nu even serieus. Ik ondersteun al jaren het bestuur van het Studiefonds Filipijnse Kinderen met nieuwsbrieven, jaarverslagen en een website. Vorige maand is de voorzitter overleden en nu heb ik mij als voorzitter opgeworpen. De boel is ook een beetje versloft, we zijn wat achterop geraakt, dus ik ga de komende periode proberen het geheel wat te revitaliseren. Onderwijs voor arme kinderen in Manila, daar gaat het om. Ik steek daar veel tijd in, en dat heeft deze blog ook een beetje vertraagd. Genoeg over mij nu.

Interessante vraag van jou: hoe denk ik over vrijheid? Kijk Linie, als ik vrijheid wil voor mezelf, en ik accepteer dat anderen ook vrijheid voor zichzelf willen, want dat gun ik ze ook, dan ben ik niet langer volledig vrij, want die anderen beperken mijn vrijheid. Dat is goed maar het is ook een dilemma. En lastig. Het houdt de boel bij elkaar maar je moet je steeds afvragen: hoe ver kan ik gaan en hoe ver laat ik anderen gaan. Over vrijheid wordt dus permanent gediscussieerd, dat gaat nooit voorbij. Discussion permanente zal ik maar zeggen, wat mij meteen op Macron brengt. Die gaat wel ver, maar Frankrijk is Nederland niet. Het valt mij steeds weer op hoe weerbarstig en anarchistisch die Fransen zijn. Ze staken om de haverklap en houden veel veranderingen tegen. Het gehalte aan wappen (laten we ze inderdaad niet vertederen, goed idee) is daar een stuk groter dan hier.

Meer in het algemeen vind ik dat je niet te snel moet verbieden, maar wel ervoor zorgen dat mensen zelf de consequenties dragen van hun eigen keuzes. Je hoeft je niet te laten vaccineren, maar dan mag je niet overal naartoe en niet overal aan meedoen. Je hoeft je kinderen niet te laten inenten, maar dan kun je ze niet naar de kinderopvang brengen. Kortom: je bent pas vrij als je anderen hun vrijheid gunt, en dus wat inlevert.

Heb je deze vraag ook aan de burgemeester gesteld? Of hebben jullie alleen gezellig over voetbal zitten kletsen? Ik heb het EK inderdaad grotendeels gemist, maar ik kan toch niet zeggen dat ik het gemist heb. En van der Vaart zeker niet. Wat wij nog wel eens deden op onze TV-avond: eerst naar een film kijken, en daarna naar de laatste tien à twintig minuten van een wedstrijd. Die zijn, zeker als de stand nog gelijk is, vaak wel spannend omdat beide ploegen op de valreep nog willen scoren, wat dan meestal weer niet lukt.

Laat ik je ook mijn laatste column voor de krant even geven.

“De klimaatverandering gaat snel. Doen we daar nog wat aan?

Eerder deze maand kwam het nieuwe klimaatrapport uit van het IPCC, de klimaatwerkgroep van de Verenigde Naties. De bevindingen in dat rapport liegen er niet om: het klimaat verandert razendsnel, letterlijk in een moordend tempo.

Belangrijkste oorzaak is de CO2-uitstoot. Die heeft een verwoestend effect op de natuur en de planeet. De mens is de veroorzaker van de opwarming van de aarde. Nog niet iedereen wil daar aan, maar de wetenschappelijke onderzoeken laten hierover geen enkele twijfel bestaan.

De mens? Dat zijn wij allemaal. Kunnen wij er dan wat aan doen? Zeker, en we doen ook al steeds meer. De komende decennia gaan we van het gas af. We kunnen zuiniger omgaan met energie. We kunnen autogebruik beperken en meer van het openbaar vervoer gebruik maken. Het helpt ook als we het afval beter scheiden. Want in ons restafval zit nog steeds veel glas, plastic, papier, karton en groenafval. En restafval wordt na inzameling verbrand, wat weer CO2-uitstoot oplevert. Hoe beter we afval scheiden, hoe minder restafval er in de grijze bak gaat, hoe minder CO2-uitstoot. Ook bomen en struiken helpen bij de CO2-reductie. Voorschoten is één van de groenste dorpen van het land. Laten we dat vooral zo houden.

Het bedrijfsleven heeft ook gereageerd op de IPCC-rapportage. De reactie uit die richting is: we zijn al jaren bezig met de energietransitie, dat nieuwe rapport is voor ons geen reden om ons beleid aan te passen. Jammer, want hieruit blijkt weinig besef van de urgentie van het probleem. Ik wil niet onderschatten wat het betekent voor bedrijven om op andere energiebronnen over te stappen, ik snap dat dat tijd kost. Maar de waarschuwingen dat het met de opwarming van de aarde de verkeerde kant opgaat zijn niet van vandaag of gisteren. Al vele decennia wordt hier voor gewaarschuwd, maar veel grote bedrijven hebben hier veel te traag op gereageerd en kostbare tijd verspild.

Wat ook helpt: het demissionaire kabinet vervangen door een écht kabinet dat maatregelen kan nemen. Als het kan met deelname van PvdA en GroenLinks”.

Tot zover de column. Toen die naar de krant was opgestuurd, kwam de redactie met het verzoek de laatste alinea weg te laten, omdat de column politiek neutraal moet blijven. Dat had ik niet verwacht, want er wordt altijd bij vermeld dat de auteur van GroenLinks is. De krant moet nog verschijnen, dus ik ga nog zien wat ze er van gemaakt hebben . . . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.