Zeperd

Je hebt helemaal gelijk Linie, maar niettemin voel ik me bij al die discussies over MeToo en over grensoverschrijdend gedrag altijd wat ongemakkelijk. Het gaat over slecht gedrag van mannen, maar ik voel mij niet aangesproken. Gaat dit ook over mij? Het gaat over een categorie mannen waar ik niet bij wil horen. En zal ik mij in de discussie mengen? Weet ik wat de slachtoffers door moeten maken? Jij hebt een goede opsomming gegeven wat slachtoffers van ongewenst gedrag moeten doormaken, en slecht gedrag moet natuurlijk vermeden, bestreden en gestraft worden. Maar: “opvoeding en onderwijs, zo eenvoudig is het”? Is het werkelijk zo eenvoudig? Goh, dat we daar niet eerder aan hebben gedacht. Laten we ook een slogan bedenken: “Samen houden we onze handen thuis”. Wie weet helpt het.

Toen ik de Voice-toestanden op het Journaal zag, zag ik meteen een gelijkenis met de Harvey Weinstein-toestanden. In de entertainmentwereld laten vrouwen zich van hun beste kant zien (letterlijk en figuurlijk) en worden ze bekeken en beoordeeld door mannen die die wereld besturen. Dat is een potentiƫle bron van ellende. Ik bedoel niet dat die vrouwen het ernaar hebben gemaakt, en meestal gaat het ook wel goed, maar het is een situatie van machtsongelijkheid die sommige mannen niet kunnen hanteren. Hier ligt misbruik op de loer.

En dan de reacties van mannen die aangeklaagd worden. “Ik bied mijn oprechte excuses aan”. Jaja, dat zeg je dan als je wangedrag bekend is geworden, en geen minuut eerder. Erg oprecht natuurlijk. Of: “Ik dacht dat ze het wilde, ik heb geen protest gemerkt”. Doen of je neus bloedt.

Protect your daughter, educate your son” vat het probleem helemaal niet treffend samen. Ik mis de helft. Ik mis: “educate your daughter”. Laat het je niet aanleunen, pik het niet (ojee, foute woordkeus), stel het wangedrag aan de kaak, meteen, en in het openbaar, laat hem een zeperd halen. Leer jonge vrouwen hoe ze zich het beste kunnen verweren tegen wangedrag van mannen. Assertiviteit en weerbaarheid. Niet altijd makkelijk, maar het is te doen.

Ik geef toe: de laatste tijd heb ik af en toe een aanvechting om een dikpik te sturen. Aan Rutte en Baudet natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.